Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
28. června 2022 v 17:30
Čas čtení 1:11
Kuni Nguyenová

Ceny obědů: Za méně než 150 korun se najíš jen ve čtyřech krajích

Ceny obědů: Za méně než 150 korun se najíš jen ve čtyřech krajích
Zdroj: Fitshaker.sk
EKONOMIKA A FINANCE CENA POTRAVIN EKONOMIKA
Uložit Uložené

Oběd v restauraci už stojí v průměru o 28 korun více než v roce 2020. Přinášíme ti přehled cen v jednotlivých krajích.

Oběd v restauraci v první polovině června stál v průměru 163 korun, ještě před dvěma lety to přitom bylo 135 korun. Nejvíce peněz nyní utratí lidé za polední jídlo v restauraci v Praze, a to v průměru 190 korun, naopak nejméně v Karlovarském kraji, tedy 147 korun. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity, kterou má REFRESHER k dispozici. 

Ve kterém českém kraji si za oběd připlatíš a kde naopak ušetříš? To ukazuje následující mapa:

Jan Michelfeit za Sodexo Benefity uvedl, že cena obědů roste od začátku roku, každý měsíc zhruba o korunu až dvě. Do cen pro zákazníky se ale zatím nepropisují náklady v plné výši. Tedy cena energií, potravin, ale i mzdových nákladů. Jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně. O nadstandardním zdražování zboží a služeb jsme tě informovali v podrobnějším článku

Zatímco firmy přispívají svým zaměstnancům na stravování v průměru sto korun, na zaplacení poledního jídla to většinou nestačí. Nepomůže ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun. „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele,“ uvádí Michelfeit za Sodexo Benefity.

Zdražování poledního menu se projevuje také v úbytku hostů a tržeb. „Srovnáme-li předkoronavirový květen 2019 s květnem 2022, klesl objem útrat v restauracích dle našich dat o 32 %,“ vypočítává Michelfeit. Podobný propad očekává i v červnu. „Z dat vyplývá, že lépe bylo dokonce i v covidových letech 2020 a 2021,“ zdůrazňuje.

Jak se ceny obědů vyvíjely od roku 2020 po jednotlivých krajích, zjistíš v této infografice:

Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více