hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Podnikání

Slibovala revoluci a okradla nejbohatší lidi světa o miliardy. Kdo z mocných podlehl lžím Elizabeth Holmes?

Nejbohatší Mexičan, ale i nejbohatší americká rodina. Do podvodné firmy Theranos, jejíž zakladatelka byla minulý týden odsouzena k více než 11 letům vězení, investovaly významné osobnosti. Více se dozvíš v našem přehledu.

Kuni Nguyenová
22. 11. 2022 8:30 Čas čtení: 2:53
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Slibovala revoluci a okradla nejbohatší lidi světa o miliardy. Kdo z mocných podlehl lžím Elizabeth Holmes?
Zdroj: Getty Images/Gilbert Carrasquillo
Podnikání
0
Kuni Nguyenová
22. 11. 2022 8:30
Čas čtení: 2:53

Slibovala revoluci a okradla nejbohatší lidi světa o miliardy. Kdo z mocných podlehl lžím Elizabeth Holmes?

Nejbohatší Mexičan, ale i nejbohatší americká rodina. Do podvodné firmy Theranos, jejíž zakladatelka byla minulý týden odsouzena k více než 11 letům vězení, investovaly významné osobnosti. Více se dozvíš v našem přehledu.

Kuni Nguyenová
22. listopad 2022, 8:30
Čas čtení: 2:53
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Slibovala revoluci a okradla nejbohatší lidi světa o miliardy. Kdo z mocných podlehl lžím Elizabeth Holmes?
Zdroj: Getty Images/Gilbert Carrasquillo

Elizabeth Holmes ze společnosti Theranos tvrdila, že umí vyvinout technologii, jež pozná z pár kapek krve, jestli člověk trpí rakovinou nebo cukrovkou, a hlavně tyto nemoci zachytí ve velmi brzkém stadiu. Hodnota firmy v roce 2014 vzrostla na 9 miliard dolarů (v přepočtu 214 miliard korun), čímž časopis Forbes označil Holmes za nejmladší self-made miliardářku na světě. Nicméně se ukázalo, že její úžasná technologie byla podvrh. Minulý týden si vyslechla rozsudek a půjde alespoň na 11 let (přesněji 135 měsíců) do vězení. 

 

Její nápad revolučního krevního testu nicméně zaujal spoustu bohatých a mocných lidí, kteří projekt tehdy podpořili. Mezi nimi byli i vysoce postavení příslušníci armády nebo bývalý ministr zahraničí Henry Kissinger. Od významných investorů získala podvodná firma Theranos celkem 945 milionů dolarů (kolem 22,5 miliardy korun). 

Jak informoval deník The New York Times nebo CNBC, zakladatelka Theranos okradla alespoň deset investorů. Čtyři z nich přitom Holmes věřili natolik, že během investování přesáhli hranici 100 milionů dolarů (necelé 2,4 miliardy korun). Kdo to konkrétně byl? Přinášíme ti výběr nejzajímavějších investorů a již brzy se můžeš těšit také na celý neuvěřitelný příběh neslavného start-upu.

 

Mediální magnát Rupert Murdoch.
Mediální magnát Rupert Murdoch. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Rupert Murdoch 

Jedním z prvních a zároveň největších individuálních investorů společnosti byl mediální magnát Rupert Murdoch. Theranos financoval už v roce 2004, kdy vstoupil do investičního kola série A. Do společnosti tehdy vložil 5,8 milionu dolarů (necelých 138 milionů korun) a s investicemi pokračovali i v následujících letech. Jak informovalo CNN, Murdoch v podvodné firmě „utopil“ celkem až 125 milionů dolarů (necelé 3 miliardy korun). 

 

Rodina Waltonových.
Rodina Waltonových. Zdroj: Getty Images

Rodina Waltonových z Walmartu

Holmes důvěřovala také nejbohatší americká rodina Waltonových. Jejich bohatství pochází od založení americké nadnárodní maloobchodní společnosti Walmart, celkový majetek členů rodiny se odhaduje na 212 miliard dolarů (přes 5 bilionů korun). Waltonovi investovali do Theranos 150 milionů dolarů (zhruba 5,7 miliardy korun). 

 

Becky DeVos.
Becky DeVos. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Rodina DeVos

Rodina bývalé americké ministryně školství Betsy DeVos vložila do Theranos 100 milionů dolarů (necelé 2,4 miliardy korun). S tím se pojí i zajímavý příběh. Lisa Peterson, která se starala o investiční portfolio rodiny, si mnoho informací o Theranos neověřila. Podle New York Times údajně nenavštívila žádné z testovacích center, neozvala se vedení firmy ani nenajala žádné externí odborníky na vědu, předpisy nebo právní záležitosti, aby ověřili tvrzení start-upu. 

Právník a zprostředkovatel moci mezi bohatými rodinami Dan Mosley aspoň požádal o auditované finanční výkazy společnosti Theranos. Investici ale Mosley umožnil, i když Theranos žádný ze svých zázračných technologií neprokázal. Podnikatelce Holmes dokonce napsal děkovný e-mail za investiční příležitost.

 

Anne Cox Chambers, spoluzakladatelka Cox Enterprises.
Anne Cox Chambers, spoluzakladatelka Cox Enterprises. Zdroj: Cox Enterprises/volně k užití

Rodina z Cox Enterprises

Čtveřici investorů, kteří do Theranos vložili alespoň 100 milionů dolarů (necelé 2,4 miliardy korun), uzavírá rodina, která vlastní mediální a automobilovou společnost Cox Enterprises. Rodinnou firmu založila Anne Cox Chambers se svou sestrou Barbarou Cox Anthony. Americký Forbes vyčíslil majetek rodiny na 34,5 miliardy dolarů (820 miliard korun), což z ní dělá 8. nejbohatší rodinu ve Spojených státech.

 

Carlos Slim.
Carlos Slim. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Carlos Slim

Mexický obchodní magnát Carlos Slim byl dalším investorem, který se nechal nalákat na revoluční krevní testy od Theranos, které se ani nevyvinuly. Slim pokrývá řadu průmyslových odvětví napříč mexickou ekonomikou od vzdělání, zdravotnictví přes průmyslovou výrobu, zábavu či technologie. Do společnosti investoval zhruba 30 milionů dolarů (přes 712 milionů korun). Hodnotu jeho majetku odhaduje americký Forbes na 83,5 milionu dolarů (necelé 2 miliardy korun). To z něj činí nejbohatšího člověka Mexika a Latinské Ameriky. 

 

Zakladatel Oracle Larry Ellison.
Zakladatel Oracle Larry Ellison. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Larry Ellison

Investorem společnosti Holmes byl od počátku Larry Ellison, což je bývalý generální ředitel a spoluzakladatel Oracle, světové softwarové společnosti pro správu databází. Ellisona údajně nalákal Don Lucas, což je prominentní investor ze Silicon Valley. Zúčastnil se raných investičních kol. Kolik peněz Ellison do podvodné firmy Theranos vložil, ale není zveřejněno. 

 

Bryan Tolbert.
Bryan Tolbert. Zdroj: Hall Group

Bryan Tolbert

Dalším podnikatelem, který do Theranos vložil peníze, a to i bez přehledu o technologiích firmy nebo o farmaceutických společnostech obecně, byl Bryan Tolbert. Tolbert působí jako viceprezident financí v Hall Group, která se zabývá komerčními nemovitostmi. Podle New York Times do firmy investoval v roce 2013, celková suma činila 5 milionů dolarů (necelých 119 milionů korun). 

 

Tim Draper.
Tim Draper. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Tim Draper

Jedním z prvních investorů v Theranos byl Tim Draper, miliardář a zakladatel investičního fondu Draper Fisher Jurvetson. Jeho jmění je odhadem vyčíslené na 1,5 miliardy dolarů (zhruba 23,5 miliardy korun). Holmes získala jeho důvěru ještě v době, kdy teprve odcházela z univerzity ve Standfordu, v té době od něj dostala šek na jeden milion dolarů. I po obvinění z podvodu Draper údajně do poslední chvíle stál na straně Holmes.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: refresher.cz, wsj.com, nytimes.com, cnbc.com, cnn.com, investopedia.com, theorg.com, fortune.com, wsj.com, forbes.comNáhledový obrázek: Getty Images/Gilbert Carrasquillo
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Podnikání
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více