Rybu bez lovu ochutnáš i v Česku. Zeptali jsme se šéfa Revo Foods, jak probíhá 3D tisk „lososa“
Není z moře, ale z 3D tiskáren. Redakce Refresheru si s šéfem vídeňského startupu Revo Foods popovídala o tom, jak se takový „losos“ tiskne.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

Rybu bez lovu ochutnáš i v Česku. Zeptali jsme se šéfa Revo Foods, jak probíhá 3D tisk „lososa“
Není z moře, ale z 3D tiskáren. Redakce Refresheru si s šéfem vídeňského startupu Revo Foods popovídala o tom, jak se takový „losos“ tiskne.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

S „rybou pro vegany“ od značky Revo Foods, která je aktuálně k dostání i v českých obchodech, jsme se poprvé setkali na byznysové konferenci „Plant-Powered Perspectives“ od projektu Rostlinně (o konferenci je i reportáž), kde ji servírovali ve variantě poke bowl.
Potravina oranžového zbarvení se dala na první dobrou splést s proužkem mrkve, výrazná vůně připomínající rybinu ale napověděla, že se jedná o „ten“ produkt. Chuť byla specifická, ale zároveň velmi podobná tomu, co už z běžné konzumace dobře známe. Připomíná uzeného lososa. A popravdě, se zavřenýma očima by asi ani tvoje chuťové buňky rozdíl nepoznaly.
S nápadem veganské alternativy, která nejen chuťově, ale i svou strukturou a vzhledem napodobuje svůj rybí protějšek, přišel Robin Simsa, zakladatel rakouského startupu Revo Foods. „Viděl jsem, kolik lidí a firem rozjíždí alternativy k masu, a napadlo mě, že ryby jsou dírou na trhu. Nikdo to tehdy nedělal,“ popisuje pro Refresher své začátky.
Od výroby v kuchyni po 3D tiskárnu
První rostlinné „ryby“ zkoušel Simsa vyrábět před dvěma lety u sebe v kuchyni, a jak říká, šel cestou pokus omyl. Při vývoji veganské náhražky aplikoval své znalosti, které nabyl během studií biotechnologie a potravinové technologie na Gothenburgské univerzitě a Tuftsově univerzitě (v Massachusetts). Nejtěžší pro něj bylo najít složení, které by chuť rybiny skutečně napodobilo. Na to ale potřeboval vyvinout novou technologii.
„Většina firem používá k výrobě ‚rybích‘ produktů stávající postupy a suroviny, například rozmixovanou sóju. Touto cestou jsem jít ale nechtěl. Chtěl jsem vytvořit něco úplně jiného, a dosáhnout tak další úrovně kvality. Uvědomil jsem si, že k tomu potřebuji novou technologii,“ říká Simsa.
Co se dozvíš po odemknutí?
- Jak funguje technologie 3D tisku nejen v potravinářství, ale třeba i ve stavebnictví.
- Proč si Simsa myslí, že rostlinný „losos“ je mnohdy i nutričně výhodnější než běžné ryby.
- Kde všude můžeš ochutnat „lososa“ z 3D tisku.
- Kolik peněz dostal Simsa od investorů a na co je použil.
- Kdy si podle zakladatele Revo Foods budeme moci tisknout jídlo doma.
- Které jiné společnosti experimentují s jídlem z 3D tiskárny.
- Které potraviny se již 3D tiskem vyrábí a které mohou následovat.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.