hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Ekonomika a finance

PŘEHLEDNĚ: Před rokem zkrachovala Bohemia Energy. Situaci s energiemi zhoršil rusko-ukrajinský konflikt

Jeden z velkých dodavatelů elektřiny a zemního plynu Bohemia Energy oznámil loni 13. října ukončení činnosti na českém trhu. Co se od té doby změnilo?

Kuni Nguyenová
13. 10. 2022 8:30 Čas čtení: 6:09
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Ekonomika a finance
0
Kuni Nguyenová
13. 10. 2022 8:30
Čas čtení: 6:09

PŘEHLEDNĚ: Před rokem zkrachovala Bohemia Energy. Situaci s energiemi zhoršil rusko-ukrajinský konflikt

Jeden z velkých dodavatelů elektřiny a zemního plynu Bohemia Energy oznámil loni 13. října ukončení činnosti na českém trhu. Co se od té doby změnilo?

Kuni Nguyenová
13. říjen 2022, 8:30
Čas čtení: 6:09
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Podnikatel Jiří Písařík založil skupinu Bohemia Energy v roce 2005. Původně dodávala elektřinu pro malé a střední podniky, po čase ale také do domácností a obcí. Se zemním plynem začala obchodovat až v roce 2009. Suma sumárum, podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala skupina ke konci loňského srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn téměř 300 000.

 

Konec skupiny, který byl oznámen loni 13. října, se tehdy týkal těch, kteří odebírali elektřinu či plyn od firem Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy, X Energie nebo Amper Market. Od loňského podzimu skončila už více než dvacítka dodavatelů a Bohemia Energy byla největším z nich.

 

„Všem našim zákazníkům, obchodním partnerům i zaměstnancům se hluboce omlouvám. Velmi mě mrzí, že jsme museli ukončit naši činnost. Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém životě a bylo to nutné rozhodnutí v zájmu našich klientů,“ uvedl tehdy Písařík k ukončení činnosti na webu firmy

 

Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

 

Podle Písaříka bylo toto rozhodnutí neplánované. „A to vzhledem k tomu, že společnost vedla do poslední chvíle kroky k pokračování své obchodní činnosti. K tomuto kroku musela společnost přistoupit bezprostředně poté, kdy jí banky zastavily přislíbené financování. Pokud by se společnost dostala do insolvence, nemohla by všem svým klientům vrátit přeplatky na zálohách a klienti by na své peníze museli čekat i roky,“ obhajoval postup ve vyjádření.

Před krachem se ale Bohemia Energy dařilo, což lze vyčíst z výroční zprávy zveřejněné ve sbírce listin. Tržby dodavatele v roce 2020 činily 23,1 miliardy korun, čistý zisk za stejné období stoupl o třetinu na 647,2 milionu korun. Písařík se svou rodinou byl navíc podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2020 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Šlo o „šmejdské“ obchodní praktiky, míní politici i experti

Co se tedy stalo? Firma přiznala, že k razantnímu kroku ji dohnal zejména přetrvávající extrémní růst velkoobchodních cen elektřiny a plynu na burze.

 

Cena obou dodávaných komodit oproti předchozímu roku totiž skokově narostla. Zatímco jedna megawatthodina elektřiny v říjnu 2020 stála na burze v přepočtu 1160 korun, v říjnu 2021 vyšla na 4140 korun. Cena plynu se zase v říjnu 2020 pohybovala kolem 66 korun za megawatthodinu, po roce se ale jeho cena zdvojnásobila na 138 korun.

 

Místo toho, aby Bohemia Energy svým odběratelům nakoupila elektřinu a plyn standardně na roky dopředu, je naopak na burze kupovala průběžně. Za ta léta svého působení se totiž skupina spoléhala na trend z minulosti, kdy ceny elektřiny většinou klesaly, takže mohla energie prodávat s určitou provizí. Při růstu cen ale naopak firma kupovala elektřinu dráž, než za kolik ji odběratelům prodala. Loni se jí kvůli tomu vytvářely ztráty. „Dohnala je jejich tradingová strategie,“ řekl pro Hospodářské noviny jeden ze zdrojů v oblasti energetiky.

Energetický regulační úřad (ERÚ) přitom před velkoobchodními cenami opakovaně varuje. Takové nabídky mohou být podle něj nebezpečné právě v době, kdy ceny na burzách rostou. Zdražení se pak automaticky promítá do koncových cen pro zákazníky.

 

„Ukázkovým negativním příkladem jsou například potíže španělských spotřebitelů, kde byly podobné smlouvy velmi rozšířené. Zdražení se u tohoto typu produktů promítá prakticky okamžitě do koncové ceny a je jen na spotřebiteli, aby burzovní vývoj neustále sledoval. Riziko rychlého zdražování totiž dodavatel plně přenáší na spotřebitele,“ citoval ERÚ server Penize.cz.

 

Fixace cen energií, tedy že klienti se upíší na předem určený čas výměnou za zachování dosavadní ceny, byla v případě Bohemia Energy pouhou iluzí. Smlouvy s garancí cen energií totiž firma vypovídala svým klientům už před krachem. Fungovaly tedy jenom do doby, než to pro společnost přestalo být „výhodné“.

 

Tisíce klientů Bohemia Energy pak zvažovaly, zda se budou s Bohemia Energy soudit. Vláda v reakci na to schválila zákon o hromadných žalobách. Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že u Bohemia Energy byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a „šmejdské“ obchodní praktiky. „Ta firma podvedla tisíce občanů, kteří byli uvedeni v omyl a domnívali se, že jim firma dodá energie za domluvenou cenu, což se nestalo,“ uvedl Babiš.

Firma však důrazně odmítla, že by porušila jakýkoliv zákon. „Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze,“ oponovala společnost v půlce října.

900 tisíc zákazníků dočasně převzali „DPI“

Po krachu dodavatele energií automaticky přešlo až 900 tisíc zákazníků k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI). Ten měl povinnost okamžitě zákazníka informovat o zahájení dodávek, cenách a podmínkách dodávek. „Právo zajištění kontinuální dodávky prostřednictvím dodavatele poslední instance vám vzniká ze zákona, a nemusíte se tak obávat přerušení dodávek do vašich odběrných míst,“ uvedla Bohemia Energy na webu. Institut DPI byl v tomto rozsahu použit poprvé.

Tento obsah je dostupný pro každého

Abys článek mohl dočíst, stačí se přihlásit.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Ekonomika a finance
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více