hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Ekonomika a finance

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou

Před pár měsíci se Patrik Tkáč vrátil do Energetického a průmyslového holdingu a opět se spojila dvojice podnikatelů, která vzbuzuje respekt v celé Evropě. S miliardou eur toho dokáží tito dva byznysmeni spoustu, dokazuje to jejich závratná kariéra.

Vladimíra Púpavová
31. 3. 2021 15:41 Čas čtení: 5:24
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou
Zdroj: se svolením EPH
Ekonomika a finance
0
Vladimíra Púpavová
31. 3. 2021 15:41
Čas čtení: 5:24

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou

Před pár měsíci se Patrik Tkáč vrátil do Energetického a průmyslového holdingu a opět se spojila dvojice podnikatelů, která vzbuzuje respekt v celé Evropě. S miliardou eur toho dokáží tito dva byznysmeni spoustu, dokazuje to jejich závratná kariéra.

Vladimíra Púpavová
31. březen 2021, 15:41
Čas čtení: 5:24
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou
Zdroj: se svolením EPH

Akciové společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) se podařilo získat jednu miliardu eur (v přepočtu přes 26 miliard korun) prostřednictvím zajímavého kontraktu na termínované a revolvingové úvěry. Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří dohromady vlastní akciovou společnost, získali tuto obrovskou částku od syndikátu mezinárodních bank v čele s českou Komerční bankou jako hlavním agentem úvěru.

 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak funguje miliardový úvěr
  • Podle čeho banky rozhodují, zda může někdo získat tak obrovskou půjčku
  • Co se děje s EPH a proč se do něj vrátil slovenský miliardář Patrik Tkáč
  • Jak souvisí EPH s Petrem Kellnerem 
  • Jaké nejzásadnější obchody uzavřela dvojice miliardářů
  • Jak vznikl tento byznysový tandem a proč ho respektuje celá Evropa.
  • Jak se stal Daniel Křetínský jedním z nejvlivnějších Čechů

Přelomová transakce

Pozice hlavního agenta úvěru se využívá u složitých úvěrů, které poskytuje společně několik bank. Slouží také k tomu, aby vedl komunikaci mezi věřiteli a dlužníkem.

 

Věřitelé, tedy poskytovatelé úvěru, jsou v tomto případě společnosti Bank of China, Commerzbank Aktiengesellschaft, Credit Suisse, ING Bank, Prague branch, SMBC Bank, UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia a zmiňovaná vedoucí Komerční banka. Banky jsou pověřené jako vedoucí aranžéři (hlavní věřitelé) a zároveň bookrunneři, tedy hlavní banky. Citibank Europe má například v syndikátu roli aranžéra, ale ne bookrunnera.

 

 

Kromě velkých bankovních domů jsou mezi věřiteli i menší organizace. Takový syndikát bank je při takovém objemu emisí akcií běžnou praxí. Rozložení toho, kolik peněz poskytly jednotlivé banky jako úvěr, EPH zatím nezveřejnil.

 

Navzdory komplikovanému systému uvnitř syndikátu bank vysvětluje EPH úvěrový krok zjednodušením struktury svého financování.

 

„Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným věřitelům, se kterými již delší dobu spolupracujeme a považujeme je za naše klíčové spojenecké banky. Toto je další přelomová transakce skupiny EPH, která povede ke sjednocení její struktury financování, podpoře jejího budoucího růstu a podpory a zároveň nám umožní realizovat naši strategii v oblasti udržitelnosti,“ komentuje nový úvěr Pavel Horský, finanční ředitel a člen představenstva EPH.

 

Tato transakce je největším známým bankovním financováním v tomto roce na českém a slovenském úvěrovém trhu.

 

Jak získat miliardový úvěr

Jak je možné, že některé společnosti mohou banky poskytnout tak velký úvěr? Klíčovými ukazateli u každé firmy, včetně EPH, jsou finanční údaje. Z předminulého roku jsou tyto údaje již veřejné a už ty jsou pro banky směrodatné. Tedy i minulost firmy a její celkové zdraví. Kromě toho mají k dispozici nezveřejněné průběžné kvartální výsledky firmy.

 

Víme, že v roce 2019 holding disponoval aktivy v hodnotě 16,7 miliardy eur (asi 440 miliard korun). Přitom samotné výnosy dosáhly úrovně 8,6 miliardy eur (asi 230 miliard korun). Ovšem tím nejzásadnějším údajem je takzvané EBITDA, což znamená zkratku Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů. EPH dosáhlo EBITDA na úrovni 2,1 miliardy eur (55 miliard korun), což ukazuje provozní výkonnost společnosti. Zároveň nám skupina potvrdila, že rok 2019 byl nejúspěšnější v historii firmy.

 

 

Údaje z minulého roku firmy zveřejňují po daňovém přiznání v takzvané výroční zprávě, bankám však průběžné kvartální údaje při tak velkém úvěru musí poskytnout. Banky musely vyhodnotit, že se jim vyplatí skupinově poskytnout úvěry pro tuto společnost, a tak spolu podepsaly smlouvu. V tomto případě na právní aspekty dohody dohlížela advokátní kancelář Baker & McKenzie.

 

Daniel Křetinský.
Daniel Křetinský. Zdroj: EPH

 

„Úvěrové linky jsou poskytnuty jako nezajištěné s rovnocenným postavením s ostatní finanční zadlužeností EPH a jsou splatné tři roky od podpisu smlouvy o úvěrech. EPH předpokládá použití čerpaných úvěrů primárně na částečné refinancování jiných finančních zadlužeností skupiny EPH a na všeobecné korporátní účely,“ řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

 

 

Jedním z nejzajímavějších cílů holdingu je strategie směrem k udržitelnosti. Už loni EPH oznámilo první úspěch prostřednictvím twitterového účtu. Podařilo se jim snížit podíl výroby elektřiny z uhelných zdrojů na necelých 21 procent, což je oproti roku 2018 zhruba o deset procent méně.

Miliardové partnerství

Energetický a průmyslový holding vznikl před 12 lety a vlastní více než 70 různých společností v rámci celé Evropy. Zaměstnává přibližně 25 tisíc lidí. V roce 2009, kdy firma vznikla, v ní měla zásadní podíl i skupina PPF Petra Kellnera. Kellnera vyplatili Tkáč a Křetínský, Kellner získal přibližně 1,1 miliardy eur (asi 26 miliard korun) za 44,44procentní podíl, kterým tehdy PPF disponovala. Tkáč s Křetínským oba vlastnili 37procentní podíly.

 

 

Postupně ovládli EPH, dokud se v roce 2017 nestal většinovým vlastníkem holdingu Daniel Křetínský, který tehdy získal 94 procent akcií. Dalších šest procent patřilo sdružení manažerů EPH. Patriku Tkáčovi měl EPH podle slovenského ekonomického týdeníku Trend vyplatit od 1,7 miliardy eur do tří miliard eur (45 až 80 miliard korun). Přesná částka není známa.

 

Zdroj: TV JOJ/reprofoto

 

Vypadalo to tak, že EPH už trvale zůstane Křetínskému, ale ten na konci minulého roku oznámil, že povolal do holdingu Patrika Tkáče zpět. Nově tak vlastní Daniel Křetínský 50 procent EPH plus jednu kontrolní akci v nepřímých podílech. Slovák Patrik Tkáč vlastní 44 procent EPH minus jednu akcii v nepřímých podílech. Manažeři kolem Daniela Křetínského si ponechali šestiprocentní podíl v holdingu.

 

 

„Vzhledem k tomu, že jsme od doby jeho odchodu rozvíjeli projekty vždy společně, považuji za logický krok, aby EPH z rozsahu společných aktivit nebyl vyloučen a současně naše podíly ve všech společných investicích byly postupně vyrovnané na stejnou úroveň,“ potvrdil své rozhodnutí v prosincové tiskové zprávě Daniel Křetínský.

 

Zdroj: Facebook Patrika Tkáča

 

Český miliardář zároveň oznámil novou organizaci skupiny. EPH je strukturován do dvou hlavních firem — EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe (EPPE). EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektřiny a produkcí tepla. Do EPPE patří zejména zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti. Koncem minulého roku přibyly dvě firmy EP Equity Investment (EPEI), pod kterou postupně zahrnou investice do menšinových podílů ve firmách s akciemi na burzách. EP Corporate Group (EPCG) má soustředit strategická aktiva včetně EPH. A EPH Financing vydává dluhopisy a cenné papíry v rámci skupiny.

 

„Vznik EP Corporate Group a EP Equity Investment je logickým krokem, který reflektuje skutečnost, že stále významnější část našich aktivit směřuje mimo energetiku. Za tohoto stavu je třeba jasně odlišit, že EPH je a bude čistě energetickou utilitou a není subjektem, který investuje do jiných oblastí,“ uvedl koncem minulého roku Daniel Křetínský.

Burzovní nájezd i vliv na Metro

Tkáč a Křetínský mají za sebou zřejmě i úspěšné zvládnutí pandemie, protože minimálně na jejich spanilé jízdě na burze vydělali 587 milionů eur (asi 15 miliard korun). „Hodnota portfolia menšinových podílů ve veřejně obchodovaných společnostech, včetně podílů v Royal Mail, ProSiebenSat.1, Foot Locker, Casino, Sainsbury’s nebo Maisons du Monde, vzrostla ke konci roku 2020 o 587 milionů eur," píše Křetínského skupina EP Group na svém twitterovém účtu.

 

Nejsledovanější aktivitou těchto dvou miliardářů jsou investice do velkoobchodního řetězce Metro. To provozuje na Slovensku stejnojmenný řetězec a v Česku obdobný řetězec Makro. Poprvé do něj vstoupili v roce 2018 a nyní již vlastní 40 procent řetězce. Tkáč s Křetínským investici do skupiny Metro na rozdíl od ostatních na burze nakoupených podílů vnímají jako strategickou a jejich cílem je řetězec zcela ovládnout.

 

Patrik Tkáč mimo jiné vlastní i 47procentní podíl ve společnosti Vesa Equity Investment a je na šestém místě v žebříčku nejbohatších Slováků časopisu Forbes. Jeho majetek a majetek jeho rodiny časopis odhaduje na 600 milionů eur (15 miliard korun). Daniel Křetínský vlastní ve Vesa Equity Investment 53procentní podíl a jeho majetek odhaduje český Forbes na 2,9 miliardy eur (zhruba 78 miliard korun).

Miliardář z Brna

I když dnes možná vypadají oba miliardáři rovnocenně, nebylo tomu tak vždy. Byznys příběh Daniela Křetínského je jako český ekvivalent amerického snu. Pochází z Brna a je synem českého univerzitního profesora a ústavní soudkyně. Studoval právo a za jeho diplomovou práci mu škola udělila doktorský titul. Jako šikovného absolventa ho po několika letech praxe v roce 1999 přijala skupina J&T. Jeho nástupní plat byl kolem 22 tisíc korun. Postupně se staral o vyjednávání klíčových obchodů skupiny a časem se stal partnerem skupiny.

 

Po deseti letech od nástupu do firmy se přesunul do EPH, který od začátku vede. Původně byla EPH firmou i zesnulého Petra Kellnera. Ale takových propojení je několik. Křetínského sestra Tereza Štefunková si v roce 2010 vzala za manžela Slováka Martina Štefunka, který byl od roku 2004 ředitelem pro investice finanční skupiny Penta. Od roku 2009 se stal klíčovým člověkem v Kellnerově PPF, kde působí jako ředitel divize investic.

 

Kromě švagra ho s Petrem Kellnerem spojuje i Kellnerova dcera Anna Kellnerová. Úspěšná 24letá parkurová jezdkyně začala s 45letým Křetínským chodit v roce 2017. Zároveň je jedním ze čtyř dětí, které budou dědit Kellnerovo impérium. I když je dnes Daniel Křetínský, který se světově proslavil zejména koupí části francouzského deníku Le Monde, třetím nejbohatším Čechem, bude po smrti Petra Kellnera tím nejvlivnějším.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: TV JOJ / reprofoto / EPH
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Ekonomika a finance
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více