hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Rozhovory

Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor)

O budoucnosti cvrččí bílkoviny s Radkem Huškem, spoluzakladatelem české značky Sens Foods.

Kuni Nguyenová
29. 10. 2022 11:00 Čas čtení: 7:46
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor)
Zdroj: Sens Foods
Rozhovory
0
Kuni Nguyenová
29. 10. 2022 11:00
Čas čtení: 7:46

Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor)

O budoucnosti cvrččí bílkoviny s Radkem Huškem, spoluzakladatelem české značky Sens Foods.

Kuni Nguyenová
29. říjen 2022, 11:00
Čas čtení: 7:46
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor)
Zdroj: Sens Foods

Česká značka Sens Foods vyrábí jídlo s hmyzí bílkovinou. Cvrčky nejprve vypěstuje na farmě v Thajsku, usuší je a pak z nich namele „mouku“, kterou přidává do krekrů, sušenek či proteinových shaků.

 

„Například do naší banánové čokoládové protein tyčinky dáváme 19 procent cvrččí mouky, což je zjednodušeně 190 cvrčků,“ popisuje spoluzakladatel startupu Radek Hušek v rozhovoru pro Refresher.

 

Cvrččí výrobky si pro nutriční hodnoty oblíbili zejména sportovci. Firma se ale snaží dostat do povědomí všech, od loňského roku třeba zkouší prodávat celé brouky ve zkumavce, které ochucuje například v barbecue koření nebo čokoládě. „Velmi nás překvapilo, že velká část zákazníků nevnímá Sens jako zdroj bílkovin, ale spíše jako zážitek. Cvrčky jsme zabalili do průhledné zkumavky, takže se toho člověk bojí, ale zároveň je to zábavné,“ říká Hušek.

 

Radek Hušek, spoluzakladatel českého startupu Sens Foods s cvrččím jídlem.
Radek Hušek, spoluzakladatel českého startupu Sens Foods s cvrččím jídlem. Zdroj: REFRESHER/Katarína Mittáková

 

Se spoluzakladatelem Sens Foods jsme si popovídali také o tom, jak cvrččí bílkovina pomáhá nejen zdravému životnímu stylu, ale třeba i planetě. Do budoucna chce například vytvořit náhradu masa a ze cvrčků nemít jen prášek na mouku, ale třeba i texturou vytvořit burgery, párky nebo salámy.

 

Na ekonomické podstránce Refresheru Disrupter ti otevíráme dveře do zajímavých českých firem. Naši práci můžeš podpořit tak, že se přidáš do klubu Refresher+. Získáš přístup ke všem exkluzivním článkům a další výhody.

 

Na svém blogu na Aktualne.cz jste psal, že jste dřív hrál poker. Dají se znalosti z pokeru aplikovat v podnikání?

V pokeru se člověk naučí, že krátkodobě může štěstí přinášet ovoce, dlouhodobá je ale pouze píle a tvrdá práce. Kvůli různým vlivům může každý pokerový hráč být den, týden nebo i déle v minusu, a to i přesto, že odvádí správnou práci. To platí i v podnikání. Důležité je si proto budovat disciplínu a vnímat to, že člověk potřebuje dělat správná rozhodnutí, která se mu ale v dlouhodobém měřítku vrátí. Výsledky by měly přijít.


Ve stejném článku jste o společnosti Sens Foods, která vyrábí jídlo s cvrččím proteinem, psal jako o sociálním podnikání. Co jste tím myslel?

Při pokeru jsem si připadal jako robot na peníze a po půl roce mě to přestalo naplňovat. Začal jsem proto přemýšlet o tzv. sociálním podnikání. V Čechách to je pojem legislativou definovaný jako zaměstnávání lidí s postižením apod. Já ale poznal „social business“ právě jako podnikání, ve kterém vytvářím zisk z nějaké věci, která celkově zlepšuje společnost. 

 

Na jedno kilo bílkovin ze cvrčků se spotřebuje 2000krát méně vody a stonásobně méně CO2 oproti hovězímu.


Jídlo tvoří jeden ze čtyř největších dopadů na planetu v oblasti emisí CO2, stejně tak ale v dopadu na biodiverzitu nebo spotřebu vody. Jako lidstvo bychom proto měli v dalších 50 letech nebo i dřív změnit to, jak jíme a jak získáváme bílkoviny. Bílkoviny jsou pro člověka tím nejdůležitějším stavebním kamenem, zároveň jde ale o ty náročné živiny, které mají největší dopad na přírodní zdroje. V Sens Foods se proto snažíme přinést významně lepší řešení, což je v tomto případě cvrččí protein. 


Spočítali jste třeba uhlíkovou stopu nebo jiné dopady na životní prostředí, které cvrččí protein má?

Porovnám to s hovězím, protože konzumace hovězího je nejméně šetrná k životnímu prostředí. Na jedno kilo bílkovin ze cvrčků se spotřebuje 2000krát méně vody a stonásobně méně CO2. 


V čem je ještě cvrččí protein lepší než ten běžný? Jde o výživové hodnoty?Zjednodušeně tomu říkáme protein. V základě jde ale o prášek se 70 procenty bílkovin a pak v něm jsou další super výživové věci, jako třeba vláknina nebo zdravé tuky, které jsou stejně kvalitní jako třeba v rybě. Obsahuje také chitin, vlákninu z exoskeletu cvrčků, který má podle výzkumů ozdravný vliv na střevní mikroflóru. Z mikronutrientů jde o železo, vápník, B12 atd. Výživově je to opravdu superpotravina.

 

„Naše výrobky si oblíbili sportovci, kteří vnímají, jaký dopad má jejich jídlo na zdravý životní styl,“ říká v rozhovoru pro Refresher spoluzakladatel Sens Foods s cvrččím proteinem.
„Naše výrobky si oblíbili sportovci, kteří vnímají, jaký dopad má jejich jídlo na zdravý životní styl,“ říká v rozhovoru pro Refresher spoluzakladatel Sens Foods s cvrččím proteinem. Zdroj: Sens Foods


Cvrčky pěstujete, sušíte a pak z nich namelete „mouku“, kterou přidáváte do krekrů, sušenek… Co je v tomto procesu nejnáročnější?

Výroba samotná ani udržování farmy není náročné. Nejnáročnější je spíše to prodat zákazníkům. Sens Foods je značka, která má lidem představit cvrččí protein. Cvrčky jsme zvolili z toho důvodu, že jsou přijatelnější než třeba červi. Chtěli jsme lidem vysvětlit, že by se toho neměli bát. 


Naše výrobky si oblíbili sportovci, kteří vnímají, jaký dopad má jejich jídlo na zdravý životní styl, ale takových lidí je víceméně málo. Pak jsme se ale rozhodli vyzkoušet, jak by se prodával celý ten brouk. A ono nás to velmi překvapilo, protože velká část zákazníků nevnímá Sens jako zdroj bílkovin, ale spíše jako zážitek. Cvrčky jsme zabalili do průhledné zkumavky, takže se toho člověk bojí, ale zároveň je to zábavné. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮM UŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni článek přes SMS
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123981 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Sens Foods pěstuje cvrčky v Thajsku.
  • Proč se Sens Foods nepodařilo prorazit na japonský trh.
  • V čem se liší přístup ke cvrčkům německého a českého zákazníka.
  • Proč je pro Sens Foods těžké cenově konkurovat s jinými proteinovými tyčinkami.
  • Kdy budou podle Huška cvrčci mainstreamem a co je pro to třeba udělat.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: aktualne.czNáhledový obrázek: Sens Foods
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Rozhovory
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více