hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Rozhovory

Zakladatel Portu: Rok 2022 je vhodný pro investování. Obrana proti inflaci neexistuje, dlouhodobě se ale trh nemění (Rozhovor)

O investování v době pádu kryptoměn i S&P 500, ale i o tom, jak jsou na tom mladí lidé s finanční gramotností, jsme si povídali s Radimem Krejčím, zakladatelem investiční platformy Portu.

Kuni Nguyenová
11. 8. 2022 6:00 Čas čtení: 15:55
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Rozhovory
0
Kuni Nguyenová
11. 8. 2022 6:00
Čas čtení: 15:55

Zakladatel Portu: Rok 2022 je vhodný pro investování. Obrana proti inflaci neexistuje, dlouhodobě se ale trh nemění (Rozhovor)

O investování v době pádu kryptoměn i S&P 500, ale i o tom, jak jsou na tom mladí lidé s finanční gramotností, jsme si povídali s Radimem Krejčím, zakladatelem investiční platformy Portu.

Kuni Nguyenová
11. srpen 2022, 6:00
Čas čtení: 15:55
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Loni, kdy se začala ekonomika po covidu zotavovat, vrcholila velká vlna zájmu o investování. Nyní jsou ale lidé vůči svým penězům obezřetnější a opatrnější. Důvodů je několik: přišla válka na Ukrajině, obrovská inflace a růst cen energií. „Vidíme proto zpomalení zájmu o investování a velký strach. Že by lidé hromadně vybírali investice, to se ale neděje,“ říká v rozhovoru pro Refresher Radim Krejčí, zakladatel online investiční platformy Portu skupiny WOOD & Company.

 

Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu.
Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu. Zdroj: se svolením Portu

 

K chuti investovat nenapomáhá ani aktuální pád burzovního trhu. Krejčí ovšem podotýká, že chytří investoři nezačínají investovat v době, kdy jsou trhy na maximech a vše roste. „Naopak když to klesá, tak jsou akcie levné, proto teď dokupují a navyšují objemy vkladů. Ale samozřejmě ty peníze musí mít,“ zdůrazňuje.

 

Se zakladatelem Portu jsme mimo jiné probrali, jak on sám začal s investováním, jaké novinky platforma připravuje na letošní rok, ale také i to, proč se chystá od WOOD & Company odpojit a začít fungovat samostatně.

 

Na ekonomické podstránce Refresheru Disrupter ti nejen otevíráme dveře do zajímavých českých firem, ale také pravidelně do hloubky rozebíráme dění v ekonomice, která ovlivňují naši společnost. Naši práci můžeš podpořit tak, že se přidáš do klubu Refresher+. Získáš přístup ke všem exkluzivním článkům a další výhody.

 

Kdo lépe investuje – robot, nebo člověk?

Spíše člověk. Robot nebo umělá inteligence, kterou v Portu také testujeme, ještě nedosahuje takových výsledků při skládání portfolia, při rozhodování a načasování, aby překonala pasivní investování člověka. V jednoduchosti: aktuálně lépe investuje člověk se zapojením algoritmů a robotických přístupů, samostatná umělá inteligence ale nerozhoduje o investiční strategii. 


Narážím na to, že vaše investiční platforma Portu je známá jako první český robo-advisor. Můžete prosím čtenářům krátce vysvětlit, co si pod tímto pojmem mají představit? Skládá investorům portfolio skutečně robot? 

Robo-advisor znamená, že nepotřebujete žádného finančního poradce nebo bankéře, který vám bude radit, co máte udělat. Není to ale tak, že by investoval robot nebo umělá inteligence, je v tom určitě lidský článek. 


Investiční komise vytvoří strategii, která říká, jak by vaše prostředky měly být správně přerozdělené a rozmístěné. Jestli to mají být akcie z amerického trhu, evropského, asijského a podobně. Vy pak online vyplníte investiční dotazník a my vám na základě odpovědí online a řekněme roboticky sestavíme portfolio. Když třeba chcete investovat na 15 let, tak vám řekneme, že se nemusíte tolik bát akciové složky, takže se vaše portfolio bude hodně skládat z akcií a méně z dluhopisů.

 

Na Portu mám výběr z 10 již připravených portfolií. Kterému se daří nejvíc?

Dlouhodobě se samozřejmě daří rizikovějším profilům, protože čím více rizika jste schopna podstupovat, tím větší můžete mít výnosy. Ale jen v delším investičním horizontu. Rizikovější portfolia ale mají tu negativní vlastnost, že více kolísají na hodnotě, a v současnosti můžete být třeba na minus 10 procentech. Ale protože čekáte, co bude za 10 let, tak vás to kolísání nemusí tolik zajímat, neboť nejste tak averzní vůči riziku. Nicméně po čase můžete očekávat větší výnosy. 


Na druhou stranu, oproti jiným platformám na Portu negarantujete výnosy. Proč?

Pokud je platforma důvěryhodná a dělá to dobře, tak vás vždycky upozorní, že jakákoliv investice je spojená s nějakou mírou rizika. Princip je takový, že kopírujeme tržní vývoj. Jestliže akciové burzy půjdou dolů, tak my neumíme zařídit, aby šly nahoru. Proto nedokážeme garantovat výnos. 

Je to rozdíl oproti spořicím účtům nebo stavebnímu spoření, které to garantovat můžou, protože ví, že neukládají peníze do rizikových aktiv, tudíž vydělávají jiným způsobem. Ale zase neumí dělat vyšší výnosy. 


Na Portu je také možnost složit si vlastní investiční portfolio. Stává se, že má i lepší výnosy než portfolio, které vyberete vy?

Klientů, kteří si sestavují vlastní portfolia neboli „strategie“, je poměrně dost. Často mají základ v našem Portu portfoliu, o které se nemusí starat, a vedle toho si sami zkouší poskládat další portfolio. Někteří klienti mají vyšší výnos než naše Portu portfolia, protože si vybrali správně nebo líp než my, ale většina je na tom paradoxně hůř. Potvrzuje se tam pravidlo, že čím víc si s investicí hrajete, spekulujete, preferujete určité odvětví, tím pravděpodobněji uděláte chybu. 


Důvod k sestavení vlastního portfolia může být ale i jiný – můžete akcentovat něco, co chcete podpořit. Vy sama například můžete věřit vodohospodářství, zdravotnictví nebo stárnoucí populaci, takže se rozhodnete do toho sektoru dát více peněz. Sledujete si tím tematické zájmy, přestože to nevynáší tolik, jak by mohlo. Někteří lidé zase investují jenom do technologií, a to přesto, že jsou volatilní, skáčou daleko víc než portfolio složené diverzifikovaně z celého amerického trhu.  

 

Dá se to změřit i poměrově?

Těžko, protože je třeba porovnat portfolia a strategie se stejnou rizikovostí a za stejné období, ale můžu říct, že celkově zhruba 60 procent lidí investujících do vlastní strategie je na tom hůře, než kdyby si vybrali námi řízené portfolio 10. A když se podívám na investice běžící minimálně jeden rok, tak v tomto případě mají vlastní strategie v průměru o půl procentního bodu nižší výnosnost než portfolia. Ukazuje se, že lidé, kteří investují do strategií, nesou větší riziko (možná záměrně), ale nejsou za něj (zatím) odměněni lepším výnosem.

 

Kdo by naopak měl od investování dát ruce pryč? Nejen na Portu, ale obecně.

Lidé, kteří by se vůbec neměli pouštět do investování, jsou ti, kteří si nevytváří žádné dodatečné prostředky každý měsíc. Žijí ze dne na den, nemají žádné rezervy. Většinou se investování hodí pro ty, kterým leží nějaké peníze na běžných nebo spořicích účtech úplně zbytečně. Ztrácí tam na hodnotě, obzvláště v současné době rekordní inflace. Nepsané pravidlo je, že byste měla mít na účtu bezpečně peníze na další tři až šest měsíců na vaše útraty, nájem, energie, potraviny. Všechno, co je nad rámec, by se mělo nějakým způsobem investovat. 


Jak zainvestujete, závisí na tom, jaké cíle chcete plnit a za jak dlouho ty peníze budete potřebovat. Jestliže si chcete příští rok koupit nové auto, asi nemá cenu si teď kupovat akcie.

Vyskytují se u vás případy, kdy musíte odmítat klienty, kteří si chtějí založit účet na Portu? Že například chtějí investovat jen na rok, tak je zkrátka nepustíte dál?

Ano, proto je tam ten investiční dotazník. Často narážíme na to, že lidé se nechtějí svěřovat, nechtějí o sobě nic říct, myslí si, že je to zbytečné. Ale právě na základě dotazníku poznáme nejen to, jaký rizikový profil klient má a jaké portfolio mu máme sestavit, ale stává se i to, že klienta i odmítneme. Ptáme se na otázky typu: „Jak moc vám vadí kolísání hodnoty v čase?“ nebo „Kolik procent vašich pravidelných příjmů tvoří vaše splátky úvěrů a půjček?“ Když to přesáhne nějakou mez a je to třeba více než polovina příjmu, tak vám řekneme, že investování pro vás není vhodné a že to nemáte dělat. To, že člověk jde potom na Revolut a koupí si akcie Tesly tam, je už na něm. Ale snažíme se mu říct pravdu. Pokud nám tedy pravdivě na dotazník odpoví. 

 

Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu.
Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu. Zdroj: se svolením Portu


Kolik klientů jste dosud odmítli?

Na některé z takzvaných stop otázek se v dotazníku zastaví 10 procent lidí, pro které není investování vhodné, a to nejen na Portu, ale i jinde.


Jak se lidé nyní chovají v investičním světě oproti třeba loňskému roku? Stává se, že kvůli inflaci si to investování spíše odpustí a odchází od vás?

Je to přesně tak, jak říkáte. Loni vrcholila velká vlna zájmu o investování, všechno se zdálo v pořádku a po covidu ekonomika běžela. Na jaře ale přišla válka na Ukrajině, obrovská inflace, růst cen energií. Nemyslím si, že by teď měli lidé extrémní finanční problémy. Ono se to samozřejmě zhoršuje a možná si lidé brzy řeknou, že nemají peníze, ale není to teď ten nejhorší faktor. Spíš cítíme velkou obezřetnost a opatrnost lidí vůči investování. Velmi přemýšlí o tom, jestli si to můžou dovolit a na jak dlouho, je to obrovská nejistota. Neví, jestli přijdou o práci, jestli jim pravidelné příjmy nějakou dobu vydrží. Nedokáží tolik plánovat s penězi. Vidíme proto zpomalení zájmu o investování a velký strach. 


Že by lidé hromadně vybírali investice, to se ale neděje. Ti, co začali včas třeba před třemi lety, jsou nejdisciplinovanější, nejloajálnější a vědí, že to musí vydržet. I to, že trhy nyní klesají. Drží se zkrátka plánu, například investují na důchod. Pravidelné vklady naopak zvyšují. Chytří investoři nezačínají investovat v době, kdy jsou trhy na maximech a vše roste. Naopak když to klesá, tak jsou akcie levné, proto teď dokupují a navyšují objemy vkladů. Ale samozřejmě ty peníze musí mít. 

 

Takže je letošní rok vhodnou dobou pro to začít s investováním?

Právě proto, že jsou trhy níž a je tam větší potenciál růstu, to vhodné je. Že to tak lidé nevnímají, je druhá věc. 

 

Všichni vidí jen zisky a stoprocentní nárůst, ale nikdo už nevidí stoprocentní propad, který může přijít.


Je potřeba si jako investor nějak specificky upravit svou strategii v dnešní době, kdy roste inflace? 

U Portu právě ne, protože tam sledujeme hlavně dlouhodobé cíle a strategie. A když je to potřeba, tak to uděláme za klienta, protože portfolia řídíme. Nemusí se o nic starat. Když se zjistí, že se americkému trhu nebude v dalších 10 letech dařit a že větší perspektivu má Evropa, tak my za klienta upravíme strukturu investice ve prospěch Evropy. Teď si ale nemyslíme, že se geopolitické poměry změní a že bychom měli vsadit třeba na Japonsko, proto jsme větší úpravu zatím neudělali. Ale když to nastane, tak portfolio strategicky upravíme za klienta. 

 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮM UŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni článek přes SMS
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119568 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se chovat v době, kdy kryptoměny i S&P 500 padají.
  • Kam by měl mladý člověk prvně vložit své peníze.
  • Jak se chce Portu prosadit v době, kdy se s investičními platformami roztrhl pytel.
  • Proč je někdy lepší volbou investovat do akcie firmy, kterou máme rádi, než do akcie, která roste.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: se svolením Portu
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Rozhovory
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Dostávej upozornění na aktuální události, jako je tato. Zapnout upozornění
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více