hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Ekonomika a finance

Letenky do 1500 korun: Našli jsme 9 míst v Evropě, kam lze levně vycestovat

Léto se blíží a s ním i plánování dovolené. Cestování po Evropě je přitom dostupnější, než se může zdát. Za zpáteční letenky se totiž můžeš vejít klidně do 1500 korun.

Kuni Nguyenová
17. 6. 2022 11:30 Čas čtení: 5:39
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Ekonomika a finance
0
Kuni Nguyenová
17. 6. 2022 11:30
Čas čtení: 5:39

Letenky do 1500 korun: Našli jsme 9 míst v Evropě, kam lze levně vycestovat

Léto se blíží a s ním i plánování dovolené. Cestování po Evropě je přitom dostupnější, než se může zdát. Za zpáteční letenky se totiž můžeš vejít klidně do 1500 korun.

Kuni Nguyenová
17. červen 2022, 11:30
Čas čtení: 5:39
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Léto láká Čechy a Češky k cestování, o to více po dvouletých omezeních kvůli pandemii. REFRESHER ti proto nabízí přehled, kam na letní dovolenou, která tě finančně nezruinuje. Alespoň co se týče letenek. Za zpáteční si totiž vystačíš i s omezeným rozpočtem 1500 korun.

 

Ať už tě láká moře a slunění se na jihu Evropy, poznávání historických památek, nebo dobrodružství ve Skandinávii, za zlomek ceny si vybereš své. Než se vrhneme na konkrétní tipy, připomeneme si pár věcí, na které by sis měl/a dát před vycestováním pozor. 

 

Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Není letenka jako letenka

Cestování za „pár drobných“ ve většině případů nabízí nízkonákladové letecké společnosti. Předem ale počítej s některými omezeními. V ceně je obvykle například jen přeprava jednoho kusu příručního zavazadla do 10 kilogramů. Za dodatečné zavazadlo nebo pojištění si pak musíš připlatit. 

 

Uvedené ceny letenek byly k dispozici během první poloviny června a s přibývajícím časem se mohou změnit. Přehled proto slouží spíše pro lepší orientaci. Ale obecně platí: s koupí letenek dlouho neotálej. Čím dřív si vše naplánuješ, tím cenově výhodnější letenky seženeš. 

Letenky jsme vyhledávali skrze vyhledávače typu Pelikán či Skyscanner, následně jsme ceny zkontrolovali na stránkách konkrétního dopravce. Právě kupování letenek přes aerolinku představuje pro cestovatele větší jistotu. Jednak cenově, neboť vyhledávače si většinou berou určité provize, tak i při odbavení na letišti.

 

Po dvou letech pandemie koronaviru již většina zemí vítá postupný návrat k běžnému stavu a zřídkakdy požaduje karanténu či jiná speciální opatření. Není ale na škodu se předem informovat o podmínkách pro cesty do zahraničí, a to jak na stránkách ministerstva zahraničních věcí, tak i u letecké společnosti. 

 

Milán, Itálie.
Milán, Itálie. Zdroj: Pixels/Matteo Colombo

1) Milán (Itálie)

Termín: od 9. do 13. července

Cena: 778 korun

Letecká společnost: Wizz Air

 

Letenky za příznivé ceny do Itálie najdeš jak „hub po dešti“ téměř v každém ročním období a léto není výjimkou. V tomto seznamu ti ale přinášíme jen výběr nejzajímavějších a cenově nejdostupnějších měst, které stojí za to navštívit. 

 

Jako první zmiňujeme Milán, což je druhé největší italské město a hlavní město regionu Lombardie, který se nachází na severozápadě Itálie. Milán lze bezesporu označit za stylovou evropskou metropoli módy, jež láká turisty na luxusní nákupní centrum Galerie Viktora Emanuela II. či světoznámou katedrálu Duomo.

 

K tomu tu můžeš ochutnat severoitalskou kuchyni: jí se tu spíše rýže a hlavní ingrediencí je maso. Typickým jídlem je třeba obalovaný telecí řízek cotoletta alla milanese. Nedaleko Milána také vznikl slavný italský sýr gorgonzola.

 

Zdroj: Pexels.com

2) Neapol (Itálie) 

Termín: od 15. do 26. srpna

Cena: 1334 korun

Letecká společnost: Wizz Air

 

Dovolenou u moře i potulování se po památkách nabízí jihoitalské město Neapol, které leží v jedinečné zátoce s charakteristickým profilem sopky Vesuv v pozadí. Nachází se zde spousta paláců, muzeí nebo kostelů. Zmíníme například neapolská katedrála Duomo di San Gennaro nebo Castel dell’Ovo (Hrad zlatého vejce) s výhledem na celou Neapol.

Kousek od Neapole se nachází i další přímořská městečka, která též stojí za návštěvu. Jsou jimi Amalfi, Sorrento nebo Positano. A co v Neapoli ochutnat? Zkus pravou neapolskou pizzu, místní ryby nebo těstoviny.

 

Bologna, Itálie.
Bologna, Itálie. Zdroj: Pixels/Marius Roman

3) Bologna (Itálie) 

Termín: od 10. do 24. srpna

Cena: 1185 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Trojici italských měst v našem seznamu, kam levně vycestovat, uzavírá Bologna, která je součástí regionu Emilia-Romagna. Někdy se jí přezdívá „červená Boloňa“, a to podle jejích červených a oranžových cihlových budov. Dále se městu říká „vzdělaná“, protože zde má sídlo nejstarší univerzita v západním světě. 

 

Její historické centrum dýchá středověkým rozvržením ulic s řadou krásných kostelů, památek a občanských budov. Bologna je však proslulá především svými vysokými věžemi, tou nejznámější je Torre degli Asinelli. S výškou zhruba 97,2 metru je zároveň nejvyšší šikmou středověkou věží na světě. 

 

Zajímavostí je, že boloňské špagety mají s tímto městem pramálo společného. Existuje „ragú bolognese“, podává se ale s jiným typem těstovin – tagliatelle, fettuccine či pappardelle. Celý region Emilia-Romagna je zároveň regionem gastronomie. Mezi nejproslulejší ingredience, které odtud pochází, patří sýr parmezán, tortellini, šunka mortadella, parmská šunka či balzamikový ocet, nezapomeň ochutnat ani vydatné masové omáčky a samozřejmě gelato. 

 

Manchester, Spojené království.
Manchester, Spojené království. Zdroj: Pixels/Steve Allen/science Photo Library

4) Manchester (Spojené království)

Termín: od 24. do 28. června

Cena: 1113 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Kolébka světového fotbalu, ale i významných historických památek. Jedinečné město Manchester, které láká turisty z různých koutů zemí, se nachází na severu Anglie nedaleko Liverpoolu.

Zajímavostí je, že město položilo základy moderní industrializované společnosti. To se odráží i na místní architektuře typické pro viktoriánské období. Manchester se ale pyšní i moderními stavbami, mezi kterými je i 168 metrů vysoký mrakodrap Beetham Tower. Historické centrum města je dokonce zapsáno na seznamu UNESCO. 

 

Basilej, Švýcarsko.
Basilej, Švýcarsko. Zdroj: Getty Images/Xantana

5) Basilej (Švýcarsko)

Termín: od 25. do 29. června

Cena: 1318 korun

Letecká společnost: easyJet

 

Dalším cestovatelským tipem je Basilej, sídlo drahých švýcarských hodinek a šperků. Jedná se o malebné město v severozápadním Švýcarsku, které leží u samých hranic s Francií a Německem. Basilej je zasazená do romantické krajiny a z věží její gotické katedrály se můžeš podívat na sever kolem vinic a vidět jak francouzské Vogézy, tak německý Černý les.

 

Už na konci června sem můžeš vycestovat za „pár drobných“. Alespoň co se týče letenek. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejdražších měst v Evropě, je třeba počítat, že za jídlo či ubytování si připlatíš mnohem víc než v Česku. Například podle údajů databáze Numbeo o místních cenách si tu cappuccino koupíš v průměru za 124 korun.

 

Zdroj: Pixabay

6) Kodaň (Dánsko)

Termín: od 22. do 29. srpna

Cena: 1357 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Do 1500 korun seženeš letenky i do Kodaně, která leží na východním pobřeží největšího dánského ostrova Sjælland. Kodaň se nachází u vody a propojují ji kanály, které turisty lákají na vyhlídkové plavby. Doporučujeme ti vzít si ve městě také kolo, typický místní dopravní prostředek, a vydat se prozkoumávat zdejší památky. 

Dánsko je monarchií, kde vládne královna, za návštěvu tedy stojí tamní královské sídlo Amalienborg Slot, které střeží královská garda, nebo zámek Rosenborg Slot, kde jsou zase uloženy dánské korunovační klenoty. Prim zde však hrají sochy, tím největším symbolem města i celého Dánska je socha malé mořské víly na břehu moře na promenádě Langelinie.

 

Gottenburg, Švédsko.
Gottenburg, Švédsko. Zdroj: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

7) Göteborg (Švédsko)

Termín: od 31. srpna do 4. září

Cena: 1221 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Mezi Kodaní a Oslem se ukrývá skandinávský poklad Göteborg, kam také seženeš letenky za velmi přijatelné ceny. Göteborgu se přezdívá zelené město, částečně díky blízkosti lesů a parků, ale také díky důrazu na udržitelnost, která se projevuje například ve veřejné dopravě: z 65 procent totiž funguje na obnovitelné zdroje energie. Nachází se tu i největší švédská botanická zahrada s více než 16 000 druhy rostlin. Město je zároveň důležitým námořním přístavem a propojuje kanály v holandském stylu.

 

V Göteborgu se můžeš těšit i na skvělý gastronomický zážitek, nalezneš zde totiž hned sedm restaurací oceněných michelinskými hvězdami. Co se skrývá pod pojmem michelinský průvodce a proč je pro restaurace tak složité získat ocenění v podobě hvězdy, tě REFRESHER informoval v podrobném článku.

 

Zdroj: Wikimedia Commons/Diego Delso

8) Riga (Lotyšsko)

Termín: od 23. do 30. srpna

Cena: 1410 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Poslední dva tipy tě možná nepřekvapí. Bez ohledu na letenky jsou totiž velmi cenově dostupné a oproti Česku zde za jídlo či zábavu výrazně ušetříš. Jedním z takových měst je například lotyšská Riga, která je se svými 700 000 obyvateli zároveň největším městem ze všech tří pobaltských států (těmi zbývajícími jsou Litva a Estonsko). Navzdory tomu, že své návštěvníky si teprve pomalu získává, má rozhodně co nabídnout: Je zde mnoho muzeí, v okolí také můžeš navštívit hrady, nebo se dokonce vykoupat v Baltském moři.

Historické centrum dýchá středověkem a v širším okolí jej střídají domy ve stylu Art Nouveau. V Rize je dodnes největší koncentrace secesních budov na světě, alespoň v poměru k velikosti města. Během návštěvy nezapomeň ochutnat místní kuchyni, která je unikátní kombinací ruských, polských i skandinávských vlivů. V Lotyšsku se tradičně podávají pirohy, vepřové a hodně zeleniny. 

 

Zdroj: Unsplash/Emma Fabbri

9) Budapešť (Maďarsko)

Termín: od 28. června do 2. července

Cena: 1261 korun

Letecká společnost: Ryanair

 

Maďarská metropole Budapešť, někdy zvaná jako „Královna na Dunaji“, ti má rozhodně co nabídnout. Ať už tě láká jedinečná architektura a památky v blízkosti řeky, termální prameny či hudební festivaly, rozhodně by ti neměla ve tvém cestovatelském seznamu uniknout. Levné letenky do Budapeště seženeš téměř v každém ročním období, zkusit ale můžeš i 7hodinovou cestu vlakem či autobusem, kde se cena jednosměrné jízdenky pohybuje již od 400 korun.

 

Město je zařazeno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, za návštěvu stojí například budapešťský parlament, bazilika svatého Štěpána nebo Řetězový most. V létě si nenech ujít hudební festival Sziget Festival, kde i letos vystoupí řada světoznámých interpretů jako Justin Bieber, Dua Lipa nebo Calvin Harris. 

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Eliška Kubů/REFRESHER
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Ekonomika a finance
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více