hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Podnikání

Jak být produktivnější v práci? Ptali jsme se manažerů velkých firem jako Ikea, McDonald's či Henkel

Manažeři ve víru povinností musí svůj čas organizovat opravdu efektivně. Někomu vyhovuje tvůrčí chaos, jiní potřebují striktní rozdělení úkolů.

Veronika Szűcs Rajničová
14. 6. 2022 9:30 Čas čtení: 4:20
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Podnikání
1
Veronika Szűcs Rajničová
14. 6. 2022 9:30
Čas čtení: 4:20

Jak být produktivnější v práci? Ptali jsme se manažerů velkých firem jako Ikea, McDonald's či Henkel

Manažeři ve víru povinností musí svůj čas organizovat opravdu efektivně. Někomu vyhovuje tvůrčí chaos, jiní potřebují striktní rozdělení úkolů.

Veronika Szűcs Rajničová
14. červen 2022, 9:30
Čas čtení: 4:20
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Všichni jsme se už ocitli v situaci, kdy nás zavalil příval úkolů a najednou jsme nevěděli, „kam dřív skočit“. Každý den má jen 24 hodin a ten pracovní ještě méně, a proto je důležité zorganizovat si ho tak, aby úkoly odsýpaly.

 

Manažeři velkých firem o tom vědí své. Přiznávají, že i pro ně je občas náročné soustředit se, ale už si našli „vychytávky“, jak těžká období zvládnout. Jejich techniky, zlepšováky a tipy na produktivitu by mohly posloužit jako inspirace i tobě. 

 

Pokud si chceš přečíst více tipů od podnikatelů a manažerů nebo inspirativní příběhy úspěšných firem, sleduj ekonomickou podstránku Refresheru Disrupter. Naši práci můžeš podpořit tak, že se přidáš do klubu Refresher+. Získáš přístup ke všem exkluzivním článkům a další výhody.

 

Zdroj: Heineken, Eliška Kubů

Helena Windisch, manažerka korporátních vztahů Heineken Slovensko

V rámci své práce využívám různé aplikace, které mi pomáhají zpřehlednit pracovní den a zefektivnit pracovní postupy. Nejčastěji využívám aplikaci iMind map, díky které si můžu utřídit myšlenky, zamyslet se nad vizemi a cíli či promyslet plánované kroky.

 

Další z mých oblíbených aplikací jsou Remember The Milk a Microsoft One Note.

Umožňují mi organizovat jednotlivé pracovní úkoly, zaznamenat poznámky a důležité

úkoly ze setkání a diskusí. V případě vedení intenzivnějších projektů jsem obvykle upřednostňovala aplikaci Asana, která nabízela jasný přehled vývoje úkolů a procesů.

 

Samozřejmě, i v mé práci se stává, že je pracovních úkolů opravdu mnoho a do toho vstupují různé rušivé vlivy, což způsobuje, že v některých chvílích je obtížné soustředit se. To jsou momenty, kdy si k práci pustím klasickou hudbu. Nejraději mám Mozarta a Bacha.

 

Zdroj: Nebbia, Eliška Kubů

 

Stanislava a Martin Peckovi, zakladatelé značky Nebbia

S: Jsem oldschool, pomáhá mi notes (několik), kde si píšu poznámky a kreslím nové designové nápady. Jelikož mám notesů víc, mou denní rutinou je hledání v notesech.

 

Mým technologickým vrcholem je používání Apple poznámek. Nemám ráda, když mám organizovaný čas, což je v souladu s mojí kreativní povahou. Jedu si freestyle a mám ráda práci pod tlakem. Dokonce to vyhledávám a tehdy jsem mnohem kreativnější a výkonnější. Samozřejmě se také snažím jít s dobou a pracovat v aplikacích, ale není to pro mě to pravé. 

 

M: Já jsem opakem Stanky. Musím mít všechno pod kontrolou a naplánované. Den si neumím představit bez Google kalendáře, a pokud v něm mám okno a nemám předem plán, čemu se budeme věnovat, mám problém se 100% soustředit. Ke všem mítinkům mám předem připravené poznámky v Apple poznámkách.


Můj pracovní týden začíná v neděli, kdy si naplánuji celý týden a udělám přípravu k většině projektů a mítinků. Snažím se o „time management“ během celého dne a neplánované události mě vyvádějí z „flow“. Kromě toho jsem tabulkový a díky tomu, že celá firma pracuje v Google Workspace, mám všechno, všude a vždy po ruce.

 

Zdroj: Ikea, Eliška Kubů

Lucia Klečková, ředitelka obchodního domu Ikea

Určitě se mi stalo a myslím, že také stane, že mi utíkají myšlenky. Když je to častý jev, snažím se uklidnit. Například během, ten mi pomáhá k relaxaci mysli.

 

Nejčastěji používám appku v mé hlavě: Snažím se plánovat svůj život, být připravena ke kooperaci, věřit v dobrý úmysl druhých a nezapomínat na fyzičku. Tedy kromě běžného kalendáře.

 

U mě nefunguje snaha o super organizování svého času. K dosahování své efektivity a vnitřní spokojenosti potřebuji mít i „neorganizovaný“ čas, prostor pro využívání příležitostí.

 

Zdroj: Henkel, Eliška Kubů

Zuzana Kaňuchová, cluster head of corporate communications Central East, Henkel

Produktivita práce prudce až hraničně narostla s příchodem nových úkolů a projektů, které přinesla pandemie. Aktuálně se ji spíše snažím krotit a najít správný poměr.

 

Největším trikem je dát si telefon na letový režim nebo jej úplně vypnout. Pomáhá to jak při práci, když nechcete být rušen a potřebujete se soustředit, tak v soukromí. Zároveň to umí být zčásti digitální detox. Pro rychlou komunikaci i zachytávání myšlenek se mi osvědčila například funkce diktování textu hlasem.

 

Zdroj: McDonald’s, Eliška Kubů

Lucia Poláčeková, PR manažerka pro společnost McDonald's na Slovensku

Asi jako každý mentálně pracující člověk se snažím soustředit na práci každý den a přinášet nové myšlenky i v rámci kreativy, která je součástí mé agendy při realizaci mnoha projektů. Soustředění je pro mě důležité i pro uvažování v takzvaném detailu.

 

Pomáhám si různými technikami, ale také například přestávkami, které dokážou při krátkém cvičení či přečtení něčeho zajímavého naplnit hlavu čerstvými myšlenkami. Naštěstí problém se soustředěním mívám velmi vzácně, spíše v návaznosti na nemoc nebo přílišné zaneprázdnění. S tím ale dokážu bojovat.

 

Snažila jsem se dlouhá léta nastavit si „to do list“, který se mi v praxi neosvědčil. Důvod? Při množství menších a větších úkolů a projektů jsem nestíhala do tabulky zařazovat jednotlivé aktivity, takže jsem nakonec zjistila, že si budu tímto cvičit mozek a aktivity si tak ještě lépe pamatovat, a dokonce si je i propojovat.

 

Appky na produktivitu, které fungují v naší redakci

Focus Keeper – Pomodoro technika na organizaci času má kořeny až v 80. letech, ale našla si spoustu příznivců. Zjednodušeně jde o to, že si pracovní dobu striktně rozdělíš na práci a pauzy, přičemž konec časového úseku ti oznámí časovač. Focus Keeper je velmi minimalistickou verzí kuchyňských hodin, která nemá nic navíc, co by tě mohlo rozptylovat. Nastavíš si, na jaké úloze chceš pracovat, jak dlouhé mají být časové úseky, spustíš časovač a můžeš se na to vrhnout. Právě časový tlak může být to pravé, co tě donutí soustředit se. 

Forest, Your focus motivation – Tato aplikace funguje také na pomodoro technice, ale potěší i ty, kteří chtějí něco extra. Za každé soustředění ti v osobním lese vyroste strom nebo keř. Pokud se ti bude dařit, můžeš mít v mobilu na konci dne docela slušnou džungli. Kromě toho appka nabízí statistiky pro dny, týdny a měsíce a nově můžeš soustředěním pomoci zasadit i skutečné stromy. 

Brain.fm – Kombinuje pomodoro a terapii hudbou. Nastavíš si časovač a to, zda se chceš soustředit, odpočívat nebo usnout a můžeš začít. Aplikace ti nabídne hudbu, která má na základě vědeckých výzkumů pomoci dosáhnout tvého cíle. 

Any.do – „To-do lisťákům“, kteří potřebují mít na všechno seznam, zase může vyhovovat Any.do. V aplikaci si můžeš rozdělit úkoly na osobní a pracovní, naplánovat si je do kalendáře a nastavit časové upozornění, kdy je třeba úkol provést. Obsahuje také složku nákupní seznam, který můžeš sdílet například s jinými členy domácnosti. Rychle se dostaneš k přehledu všech úkolů i toho, co tě čeká tento týden. Do Any.do si můžeš exportovat i svůj kalendář z mobilu, abys měl všechno pohromadě. 

Tweek — Tato appka je postavena v duchu „jednodušeji už to nejde“. Připomíná klasický diář, kam si můžeš zapsat všechny úkoly, schůzky či události, jen je v elektronické podobě. Ke svému e-diáři se můžeš dostat i online přes webovou stránku tweek.so.

 

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Henkel, Eliška Kubů
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Podnikání
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více