hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Ekonomika a finance

Válka na Ukrajině přinesla také kyberválku. V ohrožení je vše, co je online – od bank, přes média až po elektrárny

Při vojenském konfliktu na Ukrajině se zvýšilo i riziko kybernetických útoků. Co nám u nich hrozí a jak se můžeme před nimi bránit?

Martina Havranová
2. 3. 2022 14:30 Čas čtení: 5:50
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Ekonomika a finance
0
Martina Havranová
2. 3. 2022 14:30
Čas čtení: 5:50

Válka na Ukrajině přinesla také kyberválku. V ohrožení je vše, co je online – od bank, přes média až po elektrárny

Při vojenském konfliktu na Ukrajině se zvýšilo i riziko kybernetických útoků. Co nám u nich hrozí a jak se můžeme před nimi bránit?

Martina Havranová
2. březen 2022, 14:30
Čas čtení: 5:50
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Národní bezpečnostní úřad před pár dny vydal prohlášení, pomocí něhož upozorňuje lidi na zvýšenou hrozbu kybernetických útoků. Po vojenském útoku Putina na Ukrajinu se otevřela i otázka kybernetické bezpečnosti, a to nejen institucí, infrastruktury či soukromého sektoru, ale i běžných lidí. „Pokud se nebavíme o lidských životech, škody z kybernetických útoků jsou v dnešní době větší, než ty z terorismu,“ vysvětluje v Martin Spano, informatik, který se zabývá i kyberbezpečností.

 

Zdroj: archív Martina Spana

 

V Refresheru si uvědomuje potřebu zaměřit pozornost i na kybernetickou bezpečnost, protože riziko kybernetických útoků v aktuální situaci narůstá. Důležitá témata pravidelně rozebíráme s odborníky a pokud se chceš dostat k prémiovému obsahu, staň se členem klubu REFRESHER+.

 

Hackeři mohou napadnout všechno

Velká část důležitých činností se dnes odehrává v online prostoru, tedy v kyberprostoru. V době konfliktu lze proto očekávat, že spousta útoků se bude odehrávat i v něm. „Hackeři mohou napadnout vše, co je připojené k internetu. Například ve finančním světě se peníze přesouvají jako elektronické peníze, ne jako hotovost. To znamená, že jsou v kyberprostoru a hackeři je dokážou nelegálně přemístit na své utajené účty,“ tvrdí expert.

V online prostoru je také kritická infrastruktura, jako například elektrárny nebo nemocnice, které se také mohou stát terčem hackerů. Ti mohou vyřadit výrobu nebo nás odstavit od elektrické energie.

 

V prosinci 2015 se podobný útok odehrál právě na Ukrajině, kde kvůli němu zůstalo bez elektrické energie více než 200 000 domácností. "Známý je i kybernetický útok Stuxnet, který dokázal pozastavit vývoj jaderných zbraní v Íránu na několik měsíců," doplňuje.

 

Kybernetické útoky jsou navíc specifické tím, že je velmi náročné vystopovat jejich pachatele. „Přitom, co hackeři hledají cesty jak se někam dostat, se umí postarat i o to, aby byli nevystopovatelní. Ukrást peníze pomocí kybernetického útoku navíc vyžaduje menší úsilí než fyzické vyloupení banky,“ dodává.

 

Známý je také kybernetický útok Stuxnet, který dokázal pozastavit vývoj jaderných zbraní v Íránu na několik měsíců.

 

Do aktuálního konfliktu se zapojili také nejznámější hackeři na světě – Anonymous. „Jsou to občanští aktivisté, kteří následují nějaké cíle. Aktuálně své aktivity zaměřují na ukončení vojenského konfliktu,'' vysvětluje.

 

Seskupení hackerů už v minulosti dokázalo odtajnit například utajené informace různých vlád. „Informace mají cenu zlata i v době války. Jejich odtajnění může vést k nebezpečným situacím. Vojenství je však v rámci obrany před kyberútoky na nejvyšší úrovni,'' vysvětluje a dodává, že i nejlepší připravené zabezpečení se dá prolomit.

Kybernetická zabezpečení jsou vytvořená na období míru, ne války

Při kybernetických útocích jsou v podstatě dva typy útočníků. Ti, co to dělají kvůli vlastnímu obohacení a ti, co to dělají z přesvědčení. Na útoky však existují protiopatření. Finanční instituce nebo instituce, které nakládají s citlivými informacemi mají vlastní profesionální zabezpečení a týmy, které o ně pečují.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮM UŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni článek přes SMS
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111183 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak může útočník získat kontrolu nad naším počítačem a použít jej na kyberútok.
  • Jaké nejčastější chyby dělají lidé v online prostoru, které nás mohou ohrozit.
  • Jsou ruské aplikace v aktuální situaci větší hrozbou.

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: archív Martina Spana
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Ekonomika a finance
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více